Druk, druk, druk
Door: Mark
Blijf op de hoogte en volg Mark
22 September 2013 | Verenigde Arabische Emiraten, Dubai
Ondertussen heb ik er al 18 werkdagen opzitten. Maar dit wordt geteld als 19 dagen. Ik wilde namelijk even niet meer vrij zijn, omdat ik dan zeker wist dat ik voor kerst weer thuis zou zijn. Maar toen ik dit vroeg, zeiden ze dat ze er niet moeilijk over zouden gaan doen en dat mijn vrije dag gewoon als stagedag zou gelden.
15 december vlieg ik terug, wat dus nu zeker is. Dat ik hier nu al aan denk betekent niet dat ik al naar huis verlang (wel een beetje natuurlijk, maar ik vind het hier ook prima). De dagen vliegen voorbij. Het lijkt wel alsof een dag maar 12 uur duurt tegenwoordig.
In de eerste week mocht ik vooral alleen kijken, ik mag nu steeds meer zelf doen. En dat bevalt mij zeker. Er zijn natuurlijk dingen die ik liever niet doe, maar ik doe nu lekker dingen zelf. Zoals die hydrografische survey. Die ging gewoon goed.
Eerst ben ik woensdag nog met Alam op Hydro survey geweest. Hier heeft hij mij nog wat tips gegeven. Vooral bij het filteren van de data. Ik gooide namelijk te veel weg volgens hem. Hier had ik veel aan, zeker met het gegeven in mijn achterhoofd dat ik donderdag alles alleen moest doen.
Voor degene die niet precies weten wat het filteren van de data inhoud, hier een kleine uitleg: Nadat je alle data heb opgenomen ga je het filteren op hit count en standaard deviatie.
Hit count: Het aantal metingen in een vlak van 1x1 meter.
Standaard deviatie: Een standaard deviatie geeft eigenlijk een waarderingscijfer aan je data. Hoe groter het getal, hoe groter de kans is dat de data fout is.
Na het filteren op hit count en standaard deviatie stop je al je data in een 3D model en ga je de uitschieters eruit halen. Dus als je een platte bodem heb, en daarin zit ineens een meting die niet bij de platte bodem past, dan moet je deze verwijderen. Dit is het eventjes in het kort. Er zit veel meer achter.
En dan donderdag, waarbij ik mijn eerste multibeam survey mocht doen (een multibeam is een apparaat die meerdere geluidspulsen uitzend, waarna het reflecteert op de bodem en weer wordt ontvangen). Bijna alles ging eigenlijk vanzelf. Er was één functie die ik even moest zoeken, maar uiteindelijk is alles naar plan gegaan. En daar was ik zeer tevreden mee.
Vrijdag gingen we de paal vervangen waar de multibeam aan vast zit. De stageloper voor mij was namelijk tegen de grond gelopen en had de paal een beetje verboden. Dit was eerst nog niet zo’n probleem, maar omdat we steeds meer naar de afrondende fase toe werken moet alles steeds nauwkeuriger worden. Dus die paal moest vervangen worden.
Eigenlijk zou ik helpen, wat ik ook een beetje heb gedaan, maar toch voelde ik mij vrij nutteloos. Ik heb eigenlijk de hele dag gereedschap en water aangegeven. Maar wel de hele tijd buiten bezig geweest, wat wel zwaar was. Nadat alles was geïnstalleerd, gingen we kijken of alle instellingen nog correct waren en zo nodig verbeteren. Dit wilde ik graag meemaken, vanwege de verslagen die ik voor school moet maken. Dus ik ging mee, maar bij de laatste stop voor het kalibreren werd ik van de boot afgezet. Ik moest iemand anders helpen. Dus ik was wel een beetje aan het balen dat ik niet mee ging.
Ik moest Suresh helpen aan boord van de Manta. Er was hier een kraan die wat kabels gebroken had. We zouden het samen oplossen, maar het enige wat ik heb gedaan was aan een kabel trekken en boutjes vastdraaien. En om het nog erger te maken, duurde het tot half 9 ’s avonds, wat inhoud dat dat ik een werkdag maakte van 14 uur. Eenmaal terug in het appartement heb ik wat besteld, opgegeten en zo in slaap gevallen.
Zaterdag was ik vrij. En wat heb ik deze vrije dag gedaan. Vrij weinig dus. UITSLAPEN!!! Boodschappen gedaan en een rondje gewandeld. Dus geen speciale dingen gedaan.
Vandaag was het ook wel weer een zwaar dagje. Ik heb vanochtend zo’n 3 uur buiten rondgelopen met een backpack van alles meten. Het was een heel groot gebied, maar omdat ik de enige beschikbare surveyer op het kantoor was, mocht ik het wel doen. ’s Middags heb ik nog meer gelopen en gelopen.
Ook heb ik vandaag geïnformeerd hoe het ervoor stond met mijn visum. Als die namelijk is geregeld hoop ik alsnog mijn rijbewijs te krijgen. Op het hoofdkantoor in Rotterdam hoorde ik dat ik te jong zou zijn om te mogen rijden, maar daar weten ze hier niks vanaf. Dus duimen dat ze hier gelijk hebben.
Groetjes
23 September 2013 - 14:58
Gisela:
Hoi Mark,
Fijn dat je het nu je stage ervaart als druk druk druk. Dat is ook wat je wilde toch? Lekker leren hoe het in de praktij gaat.
Leuk dat je nu een eigen survey gedaan heb, spannend hoor. Geniet ervan.
Even voor je eigen informatie, het geluid is nog steeds niet geraden, volgens mij staat het bedrag al boven de 30.000 euro.
We spreken elkaar weer snel.
Groetjes Gisela